Aποτελέσματα και οφέλη

Η πράξη υποστηρίζει με διεπιστημονικό τρόπο βασικούς άξονες και απαραίτητους κλάδους όπως προσδιορίζονται στο πλαίσιο των περιφερειακών στρατηγικών έρευνας και καινοτομίας για την έξυπνη εξειδίκευση (RIS3) στην περιφέρεια Πελοποννήσου, με αποτέλεσμα να προκύπτουν σημαντικά οφέλη τόσο για επιμέρους επαγγελματικούς κλάδους που δραστηριοποιούνται στους τομείς στόχευσης (μικρο-μετακινήσεις, μικρο-κλίμα, γεωργία, τουρισμό) όσο και για το σύνολο του πληθυσμού της περιφέρειας. Η στόχευση της προτεινόμενης πράξης διαχέει τα αναμενόμενα οφέλη σε ερευνητικό, κοινωνικό αλλά και οικονομικό επίπεδο στο σύνολο του πληθυσμού και των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τη βελτίωση υπηρεσιών στον εθνικό χώρο με τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού συστήματος πληροφόρησης για τη συστηματική ενημέρωση, την υποστήριξη λήψης αποφάσεων και την έρευνα.


Η χρήση προτύπων για τη διαλειτουργικότητα των συλλεγόμενων δεδομένων και η πρόβλεψη για ανοικτή διάθεση των δεδομένων, θα επιτρέψουν την αξιοποίηση των συνόλων δεδομένων και των σχετιζόμενων εργαλείων από το ερευνητικό δυναμικό και το γενικό κοινό.


Η υλοποίηση της πράξης θα κινητοποιήσει νέους ερευνητές και μεταδιδάκτορες υψηλής ποιότητας, δίνοντάς τους την ευκαιρία να αποκτήσουν υψηλού επιπέδου κατάρτιση για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της πράξης. Ακόμα θα δημιουργήσει ευκαιρίες σε νέους ερευνητές και ερευνήτριες να ξεκινήσουν την ερευνητική σταδιοδρομία τους σε κρίσιμους τομείς, να εμπλουτίσουν τις ακαδημαϊκές και επαγγελματικές δεξιότητες τους στο πλαίσιο της πράξης και να επωφεληθούν από τη συνεργασία με φορείς και χρήστες των υπηρεσιών της πράξης. Όσον αφορά στη συμβολή της πράξης στις εξαγωγές τεχνογνωσίας, προϊόντων και υπηρεσιών και την παραγωγή εσόδων, οι προβλεπόμενες εξελίξεις στην ηλεκτρονική οικονομία έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται πολλές δραστηριότητες (τηλε-εργασία, ηλεκτρονικό εμπόριο, τηλε-εκπαίδευση) προσφέροντας έτσι ευελιξία στις μεθόδους εργασίας και βελτιώνοντας την προσβασιμότητα των λιγότερο ανεπτυγμένων ή των ορεινών γεωγραφικών περιοχών. Τέλος, η πράξη αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο σε διάφορα κοινωνικο-οικονομικά ζητήματα και κλάδους που αφορούν ειδικότερα την περιφέρεια στο πλαίσιο της έξυπνης εξειδίκευσης (π.χ., τουρισμό, μικρο-μετακινήσεις, μικρο-κλίμα, περιβάλλον, γεωργία). Σε διαφορετικό επίπεδο μέσα από την προτεινόμενη πράξη, η περιφέρεια θα διαθέτει για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο εργαλείο (και τα συναφή δεδομένα) μελέτης, υποστήριξης, λήψης αποφάσεων και επιστημονικής υποστήριξης για νευραλγικούς τομείς δραστηριότητας με δυνατότητα να προωθηθούν εντός της περιφέρειας οι πράσινες μικρο-μετακινήσεις, η γεωργία ακριβείας, και η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.


Από τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχει ένα ευρύ φάσμα ωφελούμενων από την πράξη τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, που περιλαμβάνουν περιφερειακές και τοπικές αρχές, οργανώσεις, επιχειρήσεις και φορείς στους τομείς στόχευσης. Τα οφέλη από την υλοποίηση της εν λόγω πράξης δεν περιορίζονται μόνο σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά επηρεάζουν θετικά και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ως φορέα υλοποίησης. Το παρόν έργο στοχεύει στην επέκταση των ερευνητικών υποδομών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου προς την κατεύθυνση της διαχείρισης ετερογενών δεδομένων που προέρχονται από διαφορετικές πηγές και πεδία εφαρμογής. Η εξειδίκευση θα αποκτηθεί από τη συμμετοχή του Εργαστηρίου Συστημάτων Λογισμικού και Βάσεων Δεδομένων στην πράξη και αφορά στην επεξεργασία, στη συνάθροιση και στην οπτικοποίηση δεδομένων από τις μικρο-μετακινήσεις, το μικρο-κλίμα, και τη γεωργία, η οποία θα αξιοποιηθεί τόσο ως προς το πεδίο εφαρμογής όσο και ως προς το ερευνητικό αντικείμενο και (α) θα επιτρέψει τη διεκδίκηση νέων πόρων που θα ενισχύσουν το οικονομικό και ερευνητικό δυναμικό της περιφέρειας, (β) θα αποτρέψει τη φυγή επιστημόνων από την περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ παράλληλα (γ) θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης νέων επιστημόνων.

Scroll to Top